Ilmastotalkoot voi aloittaa heti omalla autolla

Autonkäyttötottumusten ja ajotyylin muuttaminen taloudellisemmiksi vähentävät päästöjä ja rahanmenoa. Autoliiton julkaisemalta videolta saa yksinkertaiset vinkit taloudellisempaan autoiluun.

Suomalainen ajaa keskimäärin yli 12 vuoden ikäisellä autolla, jonka arvo on alle 4000 euroa. Vaikka julkisuudessa päästövähennyskeskustelujen painopiste on uusissa teknologioissa, niin valtaosa suomalaisista ajaa jatkossakin käytetyllä polttomoottoriautolla.

Auto ei ole mikään luksustuote, vaan arjen mahdollistaja, jolla kuljetaan töihin, harrastuksiin ja hakemaan lapset päiväkodista sekä käydään kaupassa ja mennään mökille. Vanhalla autolla ajaminen ei tarkoita, etteikö voisi kantaa korttaan kekoon päästöjen vähentämiseksi. Se tapahtuu muun muassa kiinnittämällä huomiota ajo- ja autonkäyttötapoihin.

”Yhtä oikotietä polttoainepihiksi kuljettajaksi ei ole vaan autonkäytön ja ajamisen taloudellisuus koostuvat useista palikoista, joista voi valita itselleen sopivimmat. Mitä useamman palikan valitsee, sitä taloudellisemmaksi ja ympäristöystävällisemmäksi kuljettajaksi on mahdollisuus kehittyä”, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen kertoo.

Autoliitto on tehnyt taloudelliseen ajamiseen ja ekologiseen autonkäyttöön opasvideon, jonka opeilla jokainen voi hioa omaa ajo- ja autonkäyttötapaansa ja vähentää näin päästöjä.

”Kaiken A ja O on ennakointi. Punaisiin valoihin ei kannata kiirehtiä seisomaan, vaan nostaa jalka ajoissa kaasulta ja antaa auton rullata moottorijarrutuksella eteenpäin. Tuolloin polttoainetta ei kulu lainkaan”, Vesalainen neuvoo.

”Liikkeellelähdöissä hetkellinen polttoaineen hetkellinen kulutus on aina hyvin suuri, joten pysähdyksiä ja niistä seuraavia liikkeellelähtöjä kannattaa välttää. Jos punaisiin joutuu kuitenkin pysähtymään, ei autoa kannata koko ajan siirrellä muutamaa kymmentä senttiä kerrallaan eteenpäin, vaan odottaa paikallaan valojen vaihtumista.”

Myös auton ylläpidolla on vaikutusta päästöihin. Ajallaan tehdyt huollot, oikeat ohjauskulmat ja sopivat rengaspaineet ovat ekologisen autonkäytön kulmakiviä.

”Mikä parasta, polttoaineenkulutuksen pieneneminen näkyy suoraan autonkäyttäjän lompakossa. Säästöä saa aikaan myös suunnittelulla, esimerkiksi yhdistelemällä liikkumistarpeitaan samalle ajomatkalle”, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen toteaa.

Autoliiton opasvideo ”Taloudellinen ajaminen ja ekologinen autonkäyttö”:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *