Kesän roadtrip tiedossa? – Hyvät renkaat tuovat turvaa ja pienentävät matkalaskua

Monien kesälomasuunnitelmiin kuuluu pidempi roadtrip Keski-Europpaan tai ihastelemaan pohjoisen napapiirin luontoa. Ennen lähtöä kannattaa kiinnittää erityistä huomiota renkaiden kuntoon, jotta mahdollisiin puutteisiin ehtii reagoimaan ajoissa.

Vaikka autonrenkaat olisivat olleet kohtuullisessa kunnossa kevään renkaidenvaihdon yhteydessä, voi tilanne keskellä kesää olla jo täysin toinen. Kevään karkea asfaltti kuluttaa renkaita jopa 3-4-kertaisesti verrattuna kesään.

– Monet tarkastavat ennen pidemmälle matkalle lähtöä rengaspaineet, mutta renkaiden kuntoon kannattaa kiinnittää paljon tarkemmin huomiota. Paineen lisäksi on syytä tarkastaa ainakin urasyvyys, renkaan pinnan kulumisen tasaisuus sekä etu- ja takarenkaiden kulumiserot, teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri Nokian Renkailta sanoo.

Jos renkaiden välillä huomaa selvää eroa kulumisessa, kannattaa vähemmän kuluneet renkaat asentaa taka-akselille. Jos taas renkaiden kunto on todella huono ja urasyvyys alle 4 mm, ei kannata ottaa riskejä lähtemällä tien päälle: vierailu asiantuntevassa rengasliikkeessä takaa turvallisen kesälomamatkan. Kaikissa Nokian Renkaiden kesärenkaissa on patentoitu DSI-mittari, josta urasyvyys on helppo tarkistaa.

Sadekelillä kannattaa välttää kulumauria

Automatkalla kuskit usein vuorottelevat, ja jollekin ajajalle auto saattaa olla ennestään täysin tuntematon. Hyvät renkaat lisäävät turvallisuutta, sillä niillä auto on haastavissa ajotilanteissa paremmin hallittavissa. Mikäli auto ei ole kaikille matkaajille ennestään tuttu, ajoneuvon ja renkaiden kunnosta kannattaa kertoa myös matkatovereille.

– Renkaan vesiliirto-ominaisuudet alkavat heiketä rajusti alle neljän millin urasyvyyteen kuluneiden renkaiden kohdalla. Laaturengas on kuluneenakin parempi vaihtoehto kuin uusi halparengas, sillä laaturengas säilyttää ajo-ominaisuutensa halpaa paremmin. Kuluneilla renkailla ja sadekelillä kannattaa välttää veden täyttämiä teiden kulumauria ja pienentää nopeutta. Myös liian pieni rengaspaine vaikeuttaa auton hallintaa ja ohjattavuutta, Morri ohjeistaa.

Tekniikan Maailman numerossa 5/2019 julkaistun vertailun mukaan 3–4 mm urasyvyyteen kulunut kesärengas on ajo-ominaisuuksiltaan selkeästi heikompi kuin uusi kesärengas, jossa urasyvyys on 7 mm. Uusi rengas ajautui testissä vesiliirtoon 10 mm:n vesipatjalla 83,1 km/h nopeudessa, kun taas kulunut rengas jo 61,2 km/h nopeudessa. Märällä tiellä myös jarrutusmatkat pitenivät 3,8 metriä kuluneella kesärenkaalla 80 km/h nopeudesta jarruttaessa.

Säästöä polttoaineenkulutuksessa ja hermoissa

Hyvät renkaat vähentävät matkalaskua, sillä renkaiden vierintävastuksen osuus ajoneuvon polttoaineenkulutuksesta on noin 20 prosenttia. Hyvilläkin renkailla kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota rengaspaineisiin, sillä liian alhainen paine lisää polttoaineen kulutusta, kun rengas muokkaantuu enemmän ja tiekosketus kasvaa.

– Ajomatkalla kiireetön ja ennakoiva ajotyyli lisää turvallisuutta ja säästää hermoja, mutta sillä on suuri vaikutus myös polttoaineen kulutukseen. Rauhallinen ajotapa on renkaidenkin etu, sillä aggressiivinen ajaminen kuluttaa kumit nopeammin, Matti Morri muistuttaa.

Mikäli omien renkaiden kunto arveluttaa, renkaiden tarkistamiseen kannattaa hyödyntää uusinta teknologiaa, kuten Nokian Renkaiden SnapSkan-palvelua, joka löytyy parkkihalleista pääkaupunkiseudulta ja Turun seudulta, Tampereelta ja Oulusta sekä näiden alueiden Vianor-palvelupisteistä.

– SnapSkan-käyttäjäksi voi rekisteröityä ilmaiseksi syöttämällä rekisterinumero nettipalveluun www.snapskan.fi. Kun autoilija ajaa SnapSkan-mittauspisteen yli, hän saa automaattisesti maksuttoman raportin renkaiden kunnosta omaan älylaitteeseensa. Näin ei tarvitse luottaa pelkkään silmämääräiseen arvioon, Morri sanoo.

Kesän roadtripin muistilista:

1. Tarkista renkaiden kulutuspinnan kunto. Paremmat renkaat kannattaa asentaa taka-akselille, ja jos renkaat ovat kuluneet epätasaisesti, kannattaa tarkistuttaa auton ohjauskulmat.

2. Tarkista urasyvyys. Lain mukaan kesärenkaan alin sallittu urasyvyys on 1,6 mm, mutta suositeltavaa on harkita uusien renkaiden hankkimista, kun urasyvyys saavuttaa 4 mm:n rajapyykin.

3. Tarkista ilmanpaineet. Ilmanpaineiden tarkistus on ilmainen ja helppo tapa säästää polttoainekuluissa ja tehdä ajosta mukavampaa. Ilmanpaineet voi tarkistaa huoltoasemilla, ja suositellut ilmanpaineet löytyvät ajoneuvon manuaalista.

4. Muista ennakoiva ajotapa ja iloinen asenne. Parhaat muistot syntyvät, kun jo ajomatkan ottaa loman kannalta. Rauhallinen ajotyyli säästää myös polttoainetta sekä renkaita.

Lisää vinkkejä autoiluun ja kesärenkaisiin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *