Kuinka hyvin tunnet autosi

Onko sinun ajovalosi automaattisesti päällä sateella?

Vielä muutama vuosi sitten kysymys olisi saattanut tuntua hieman tyhmältä, tai sitä seuranneet kysymykset olisivat olleet moottorin kokoon ja tehoihin liittyviä, mutta nykyään tilanne onkin aivan toinen. Toisin kuin luulisi, kysymys on hyvinkin ajankohtainen sillä uudet autot sisältävät paljon ns. automaattisia toimintoja, vai ovatko ne niin automaattisia?

Sitä voisi verrata vaikka vedonlyöntiin, jossa olet laittanut panoksen mestarisuosikin otteluun, kun vastaan tulee sarjan viimeinen, käytät vielä pelissä urheiluvedonlyönti bonukset ja lähdet hakemaan voittoja, kun huomaatkin että altavastaaja tuli ja teki ottelun ainokaisen, damn. Vedonlyönti ilman rekisteröitymistä antaa sinulle mahdollisuuden painaa jarruja tuossakin tilanteessa vähän rivakammin.

Vähän sama voi käydä sinulle ajaessasi sadesäällä uudella autolla. Uusissa autoissa on kaikissa valoautomatiikka, mutta niiden toiminnallisuus vaihtelee mallista toiseen. Tiedätkö esimerkiksi, miten oma autosi valot käyttäytyvät sateella? Oletko sinäkin yksi niistä monista, joilla kovallakaan sateella ei ole mitään valoja takana ja eteenkin on vain parkkivalot(!). Kenen on sitten vika, jos valot eivät ole päällä ja poliisi pysäyttää, ei tietenkään auton, vaan sinun kuskina.  Tähän on yksinkertainen ratkaisu: jos olet vähänkään epävarma, onko autossasi valoja, siis kunnolla, jos sataa tai on muuten huono näkyvyys = laita valot päälle. Varmistu myös, mitkä valot menevät päälle, kun käännät valokatkaisijaa kerran, ja mitä tapahtuu, kun painat sitä kaksi kertaa.

Valot ja nopeus

Kuinka nopeata autosi oikeasti kulkee, kun olet liikenteessä? Kuinka paljon voit luottaa autosi nopeusmittariin? Esimerkiksi meidän koeajamissamme autoissa on mittarin virhe 60-100 km/h nopeuksissa ollut luokka 1-3 km/h, mutta ajaessamme vanhemmilla autoilla on virhe saattanut olla jopa yli 10 km/h moottoritienopeuksissa. Mistä sitten tietää, millainen oman auton virhe on? Jos ajat liikennevalvontaan ylinopeutta, et voi syyttää siitä oman autosi nopeusmittaria, sillä nopeusmittari ei nimittäin ole edes pakollinen varuste autossa! Nopeuden voi testauttaa erilaisissa palveluissa, ja sitä kautta varmistaa, kuinka paljon autosi mittarin todellinen virhe on.

Auton vetokyky

Onko autossasi vetokoukku? Oletko koskaan oikeasti vetänyt sillä traileria tai kärryä? Onko sinulla oikeasti mitään tietoa, kuinka paljon autollasi saa kuormaa vetää? Ja oletko huomannut, että saat ajaa moottoritiellä ihan sitä satasta, mutta ei kuorman kanssa!

Useat kevytperäkärryt painavat itsessään jo noin 300 kiloa, joten kuormaa voi lastata korkeintaan noin 400 kilon edestä. Tällöin yhdistelmän kokonaismassa voi kuitenkin olla korkeintaan 3 500 kg.

Ajoneuvoon voidaan kytkeä myös perävaunu, jonka luokittelumassa on yli 750 kg (O2-luokka). Tällöin yhdistelmän kokonaismassa voi kuitenkin olla korkeintaan 3 500 kg. Luokittelumassaltaan enintään 750 kg:n peräkärryä (O1-luokka) vedettäessä suurin sallittu ajonopeus on 100 km/h, myös silloin kun peräkärry on tyhjä. Muilla perävaunuluokilla yhdistelmän suurin sallittu nopeus on enintään 80 km/h.

Katsastukset ja huollot

Jos olet ostanut uuden auton, on seuraava katsastus varmaan vasta parin vuoden päästä ja ensimmäinen huoltokin on todennäköisesti sovittu jo ostovaiheessa, mutta vanhemmissa autoissa sinun pitää itse pitää omasta omaisuudestasi huolta. Useimmalle meistä auto on kuitenkin yksi elämän suurimmista ostoksista oman asunnon ohessa. Koska esimerkiksi viimeksi käytit autosi huollossa, tai koska viimeksi pesit tai pesetit autosi. Pitämällä huolla autostasi, pidät sen arvon edes jonkinlaisella tasolla. Ja katsastamisesta pitää huolehtia itse samoin kuin auton vakuutuksista, jottei yllätykseksi käy niin, että poliisi pysäyttää ja auto jää tien varteen.

Muuten, tiedätkö mikä on oman liikennevakuutuksesi bonus?

Yleensä liikennevakuutuksessa autoille maksimibonus on nyt 80 %, ja lähtötaso 40 %. Liikennevakuutus on liikennevakuutuslain mukaan pakollinen vakuutus kaikille liikenteeseen käytettäville ajoneuvoille. Liikennevakuutus korvaa, jos ihmisiä loukkaantuu liikenteessä. Siitä maksetaan myös syyttömän osapuolen omaisuusvahingot.

Mutta jos joku kaverisi nyt kysyisi sinulta niin entisen hevosvoimakysymyksen tilalla todennäköisesti ensimmäinen kysymys on, onko sinulla sähkö- vai hybridi, ja kuinka suuret ovat autosi hiilidioksidipäästöt?

Jos ennen kilpailtiin sillä kenellä on eniten tehoja, niin nyt katsotaan kenellä on pienimmät päästöt. Liikennekäytössä olevien henkilöautojen keskimääräinen CO2-päästö oli vuoden 2019 lopussa 155,4 g/km (NEDC).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *