Miksi ratissa menee hermot? Uusi podcast kertoo, mikä meihin ihmisiin menee liikenteessä

Radio Novan juontajat Minna Kuukka ja Aki Linnanahde sekä psykologi Jyrki Kaistinen Liikenneturvasta keskustelevat liikenteestä uudessa podcastissa Kaistapäät. Uusi jakso aina maanantaisin RadioPlaylla. Kuva: Emmi Moilanen / Bauer Media.

Lähes kaksi kolmesta Liikenneturvan kyselyyn* vastanneesta kertoo, että on suutahtanut tai menettänyt hermonsa muiden tielläliikkujien toiminnan takia. Miksi toisten käyttäytyminen liikenteessä saa sapen kiehumaan ja mitä sille oikein voi tehdä? Liikenneturvan ja Radio Novan tuoreessa podcastissa puheenaiheena on ihmisten käyttäytyminen liikenteessä. Kaistapäinä toimivat Radio Novan juontajat Minna Kuukka ja Aki Linnanahde sekä psykologi Jyrki Kaistinen Liikenneturvasta.

Kun Liikenneturva kysyi suomalaisilta, saavatko muut tielläliikkujat menettämään hermot tai suuttumaan liikenteessä, 64 prosenttia vastasi kyllä, vähintään joskus. Heistä yli neljännes (29 %) kertoi, että hermojen menetys on johtanut liikenteessä käytökseen tai toimintaan, joka on hävettänyt tai nolottanut myöhemmin.

”Jos liikenteessä pinna jostain syystä palaa, suuttumisen ei saa antaa valua toimintaan. Jos näin on päässyt käymään, kyllä se usein jälkikäteen hävettää. Samalla tavalla aamiaispöydän sanaharkassa suolletut syljentuomat harmittavat ja niitä pyytää jälkikäteen anteeksi”, muistuttaa Liikenneturvan suunnittelija, psykologi Jyrki Kaistinen.

”Omia tulkintoja liikenteestä voi myös kyseenalaistaa. Valmiiksi negatiiviset ennakkoasenteet esimerkiksi pyöräilijöiden ja autoilijoiden välillä tuovat helposti mukanaan häiriöitä ja vääriä tulkintoja. Myös karikatyyrit naisista ratissa tai bemarikuljettajista voivat johdatella harhapoluille. Miksi oma moka on vahinko, mutta toisen tunaroinnissa kyse piittaamattomasta pullistelusta?”, Kaistinen haastaa.

Kaistapäät-podcast haastaa kuulijan liikenneluulot

Liikenteessä toisistamme tekevät tulkinnat ja stereotyypit ovatkin yksi Liikenneturvan ja Radio Novan tänään julkaistavan podcastin aiheista. Kaistapäät-podcastissa ollaan tien päällä Aki Linnanahteen ja Minna Kuukan kyydissä. Takapenkillä on mukana myös psykologi Kaistinen.

”Liikenne kiinnostaa suomalaisia, koska sillä on valtavan suuri rooli jokapäiväisessä elämässämme. Oli luontevaa tehdä yhteistyötä Liikenneturvan kanssa, koska liikenne on aina ollut merkittävä osa myös Radio Novaa”, Aki Linnanahde ja Minna Kuukka sanovat.

”Liikenteessä olemme kuin kuka tahansa muukin tielläliikkuja, emmekä halua olla heristelemässä sormea. Lähtökohtanamme oli tehdä asiapitoinen, mutta viihteellinen ohjelma, jonka tunnelma on aito ja rento, aivan kuten radio-ohjelmassammekin”, kaksikko täydentää.

Lähde: Liikenneturva

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *