Talvinopeudet käyttöön lokakuun loppuun mennessä
Maanteillä siirrytään talven ja pimeän ajan alennettuihin nopeusrajoituksiin torstaista 22.10.2020 alkaen. Talvinopeusrajoitukset ovat käytössä koko maassa lokakuun loppuun mennessä. Pääosin rajoitukset vaihdetaan viikolla 44.
Maanteillä nopeusrajoitukset lasketaan talven ajaksi yleensä 80 kilometriin tunnissa. Joillakin tieosuuksilla nopeusrajoitus pudotetaan 70 kilometriin tunnissa. Alempiin nopeuksiin vaikuttavat muun muassa liikenteen suuri määrä tai heikompi turvallisuustaso. Talvirajoitusten ansiosta säästyy vuosittain arviolta 8 ihmisen henki ja useita kymmeniä jää loukkaantumatta. Alennetuista rajoituksista on muutakin hyötyä: polttoaineenkulutus laskee ja päästöt vähenevät, päällyste kuluu hitaammin ja rengasmelu pienenee.
Sadan kilometrin nopeusrajoitus jää voimaan pääsääntöisesti kaikilla keskikaiteellisilla teillä sekä muilla pääteiden osuuksilla, joissa ajosuunnat on erotettu toisistaan. Lisäksi sadan kilometrin rajoitus pysyy osalla vähäliikenteisistä maanteistä esimerkiksi Lapissa.
Moottoriteillä nopeusrajoitukset laskevat 100 kilometriin tunnissa. Poikkeuksina ovat sellaiset moottoritieosuudet, joissa on käytössä vaihtuvat nopeusrajoitukset. Tällaisilla teillä on mahdollista pitää valoisana vuorokaudenaikana hyvissä ajo-olosuhteissa korkeammat rajoitukset voimassa aina marraskuun loppuun asti. Vaihtuvia nopeusrajoituksia käytetään esimerkiksi valtateillä 1 ja 7.
Suomessa siirrytään takaisin kesäisiin nopeusrajoituksiin tavallisesti maalis-huhtikuun vaihteessa, kun päivät pitenevät ja kelit paranevat.
Liikennemerkkien ohella suurinta sallittua nopeutta säätelevät myös muut liikennesäännöt. Tieliikennelaki velvoittaa kuljettajan ottamaan huomioon muun muassa tien kunnon, sään, kelin, näkyvyyden ja liikenneolosuhteet. Turvallinen ajo voi edellyttää toisinaan huomattavasti alempaa nopeutta kuin nopeusrajoitusmerkki sallii.
Varaudu pimeään valoilla ja heijastimilla
Lumimäärät vaihtelevat vuodesta toiseen, mutta yksi asia on varma joka talvi: iltaisin ja aamuisin on pimeää.
”Varsinkin sateisella kelillä jalankulkijoita ja pyöräilijöitä on vaikea nähdä. Laitetaan siis valot ja heijastimet kuntoon – on sitten kyse autosta, kaksipyöräisestä tai jalankulkijasta”, sanoo liikennejärjestelmä- ja liikenneturvallisuusasiantuntija Auli Forsberg Väylävirastosta.
Tänä vuonna osa pyöräilijöistä voi joutua käymään syksyllä kaupassa, sillä uuden tieliikennelain myötä punaiset takavalot ovat nykyään pakollisia pimeän aikaan. Valotta ajamisesta poliisi voi antaa huomautuksen tai liikennevirhemaksun.
Autoilijoiden kannattaa vaihtaa talvirenkaat ajoissa, laittaa tuulilasit priimakuntoon, tarkistaa valojen toimivuus sekä keventää kaasujalkaa heikossa näkyvyydessä. Näin reagoinnille jää paremmin aikaa. Maanteillä ajaessa on myös tärkeä muistaa, että hirvenmetsästyskausi on menossa.
”Sieltä tien reunasta voi pöllähtää varsinkin hämäräaikaan hirvieläimiä eteen ihan yllättäen, eikä niillä ole valoja tai heijastimia”, muistuttaa tieliikenteen ohjauksen asiantuntija Tuomas Österman Väylävirastosta.