Ajokortti opetusluvalla
Oletko ajatellut opettaa itse lastasi ajamaan ja siten saamaan ajokortin? Oletko varma, että omat taitosi ovat tarvittavalla tasolla, ja että kärsivällisyytesi riittää, nimittäin opetusluvallinen opettaminen on ihan hyvä tapa hankkia perheeseen yksi ajokortillinen lisää. Mitä sinun sitten pitäisi muistaa huolehtia ennen ja jälkeen opetuksen?
Omat tiedot ja taidot
Koska ole saanut oman ajokorttisi ja onko oma liikennetietous omasta mielestäsi riittävä? Tämän sivun kautta pääset myös kertaamaan liikennemerkkejä Liikenneviraston nettisivuilta tai katsomaan kulloinkin voimassa olevat tutkintomaksut Ajovarman nettisivuilta. Autoliiton sivuilta löytyy opetusmateriaalia ja harjoittelumateriaaleja, joiden avulla sekä opettaja, että oppilas pääsee hyvin perille tämän päivän liikennesäännöistä. Jotta voit toimia opetuslupaopettajana, sinulla pitää olla ikää vähintään 25 vuotta ja henkilöautokorttisi on ollut voimassa vähintään 5 vuotta. Opettajaksi aikovalla ei saa olla myöskään liikaa liikennerikkomuksia. Soveltuvuuden arviointi tehdään Trafissa viranomaisrekisteristä löytyvien tietojen perusteella. Ajo-opetusluvan saamisen esteet määritellään Suomen laissa. Opettajaksi aikovan ei tarvitse myöskään suorittaa mitään pätevyys- tai teoriakoetta, kunhan olet varma itsestäsi ja taidoistasi ja sitten vain varaamaan aikaa Ajovarmalta. Ajovarmalle jätetään opetuslupahakemus. Hakemuksen saa netistäkin tai hakemalla Ajovarman toimipisteestä. Varsinaisen luvan myöntää Traficom ja se tulee posissa noin kolmen viikon kuluessa. Opetusta ei saa aloittaa ennen tuon opetusluvan myöntämistä, mutta itse oppilaalla ei tarvitse olla ajokorttilupaa vielä opetuksen alkaessa.
Katso myös ajoissa, koska Autokoulu-Oivalla on tarjolla opetuslupalaisille tarkoitettuja riskienhallintakursseja!
Onko autosi kunnossa?
Opetuslupa-autoksi kelpaa periaatteessa mikä tahansa normaalirakenteinen henkilöauto, tai B-luokan pakettiauto tai jopa asuntoauto. Autoon pitää asentaa erillinen opetuspoljin opettajalle ja totta kai autossa tulee olla turvavyöt sekä oppilaalle että opettajalle. Autoon tulee hankkia valkoinen tasasivuisen kolmion muotoinen kilpi esittämään opetusajoneuvon tunnusta, ja sen sivun pituus pitää olla 16-25 cm. Lisäksi autossa pitää olla opettajalla ulkopuolinen taustapeili sekä erillinen sisäpeili.
Voit asentaa opetuspolkimen itse, tai käyttää paikallista autokorjaamoa. Opetusautoa ei tarvitse muutoskatsastaa, vaan polkimen toimivuus testataan kuljettajatutkinnon ajokokeeseen lähdettäessä – se voidaan testata myös poliisin tienvarsitarkastuksessa.
Opetuksen voi suorittaa niin manuaalivaihteisella kuin automaattivaihteisella autolla. Mutta jos opetus ja ajokoe suoritetaan automaatilla, tulee siitä ajokorttiin automaattimerkintä, mutta jos ajokoe suoritetaan manuaalivaihteisella autolla, saadaan normaali B-ajo-oikeus.
Muista hakea oppilaan ajokorttilupa
Ajokorttilupahakemus tehdään Ajovarmalle. Ajokorttiluvan on oltava voimassa ennen teoria- ja ajokokeen varaamista, mutta itse ajo- ja teoriaopetus voidaan aloittaa ennen voimassa olevaa ajokorttilupaa.
Suorita tieliikenteen peruskoulutukset autokoulussa
Jokaisen ensimmäistä moottoriajoneuvon ajokorttia suorittavan on käytävä pakollinen neljän tunnun tieliikenteen perusteet läpikäyvä teoriakoulutus ajokoulussa. Voit suorittaa tämän teoriakurssin Autokoulu Oivassa. HUOM! Tämä vastaava tarvitaan myös traktori-, mopo- ja kevarikortin yhteydessäkin, ja jos sinulla ei ole sellaista, kun olet ajokorttia hakemassa, on tämä neljä tuntia suoritettava. Koulutus antaa perustiedot tienkäyttäjien turvallisuuteen liittyvistä tekijöistä, ajoneuvon kuljettamiseen liittyvistä vastusta ja velvollisuuksista sekä muista turvallisen ja ympäristönsä huomioivan ajotavan vaatimuksista.
Todistus tämän koulutuksen suorituksesta esitetään sitten teoriakokeeseen mentäessä.
Ajoa vähintään 10 tuntia
Oletko valmis opettamaan lastasi ajossa vähintään 10 tuntia. Opetusluvan haltija vastaa siitä, että ajokorttia suorittavalla on riittävät valmiudet liikenneajoon lähdettäessä. Yhden ajotunnin pituus on 50 minuuttia.
Riskikoulutus on pakollinen
Riskikoulutus on osa ajokortin saamista ja se pitää käydä autokoulussa. Opetusluvalla sitä ei voi kouluttaa. Riskikoulutukseen sisältyy 4 tuntia teoriaa ja 4 tuntia ajo-opetusta. Riskikoulutukseen sisältyy pimeänajo ja liukkaankelinajo. Jotkut autokoulut tuottavat pimeänajon ja liukkaankelinajon simulaattorissa, Autokoulu Oiva vie oppilaat liukkaankelin radalle Nummelaan ja oppilas pääsee oikeasti kokeilemaan auton käyttäytymistä liukkaalla tiellä.
Ja sitten kokeisiin
Sitten onkin teoriakokeen ja ajokokokeen vuoro. Teoriakokeessa on 70 tehtävää, joista 15 on monivalintakysymyksiä, 50 kuvakysymyksiä ja 5 riskientunnistamiskysymyksiä. Monivalintakysymyksistä tulee mennä oikein 11, kuvista 43 ja Riskientunnistamiskysymyksistä 4.
Ajokokeen vuoro tulee, kun teoriakoe on suoritettu ja kaikki ajotunnit ovat ajettuna. Huomioithan tässä vaiheessa, että mikäli et pääse ajokoetta läpi, voi luonnollisesti uusia kokeen aivan kuten teoriakokeenkin. Ajokoe suoritetaan oikealla autolla, ei simulaattorissa.
Simulaattorissa on hyvä opetella juuri pimeän ajoa, mutta liukkaan kelin ja tavallisen ajamisen oppii parhaiten itse ajamalla. On totta, että simulaattoriopetus on hieman edullisempaa kuin varsinainen ajaminen, mutta tilastojen valossa on todennäköisempää, että ajamalla opit paremmin ajamaan kuin simulaattoria ajamalla.
Autokoulu-Oiva Virkkalassa
Soita 019-343 577 tai 040- 594 5599
Laita postia oiva@autokoulu-oiva.fi