Katse tuulilasin kuntoon – kevätaurinko voi häikäistä

Matalalta ja kirkkaasti paistava kevätaurinko voi häikäistä kuljettajaa varsinkin silloin, jos tuuliasi on likainen tai naarmuinen. Liikenneturva kannustaa autoilijoita huolehtimaan lasipintojen kunnosta sekä myös niiden sisäpintojen puhtaudesta säännöllisesti.

Keväinen aurinko paistaa matalalta, joten sen kirkkaus voi helposti häikäistä tien päällä. Häikäisyriski nousee entisestään, jos auton tuulilasi on likainen tai naarmuinen. Riskin voi kuitenkin ennakoida ja ehkäistä yksinkertaisella keinolla.

”Tuulilasi sekä muut ikkunat kannattaa putsata säännöllisesti ulkopuolelta, mutta myös sisäpuolelta. Se on pieni mutta merkittävä teko, jonka merkitystä liikenneturvallisuudelle ei kannata väheksyä. Ikkunoiden sisäpintaan on talven jäljiltä pinttynyt rasva- ja likakerros, joka taittaa valoa ja korostaa häikäistymistä. Putsausoperaation jälkeen kotimaan kauniit maisematkin näkyvät kirkkaammin”, kannustaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Tomi Niemi.

Lasipintojen putsaamisen lisäksi on viimeistään nyt syytä tarkistaa myös pyyhkijänsulkien kunto. Heikkokuntoiset sulat voivat pahimmillaan naarmuttaa tuulilasia, mikä lisää auringon aiheuttamia häikäisyhaittoja. Jos sulat jättävät lasiin raitoja pyyhkiessään, kannattaa ne vaihtaa uusiin.

”Pyyhkimien kunnon lisäksi on huolehdittava, että tuulilasinpesunestettä on riittävästi. Rapa roiskuu tähänkin vuodenaikaan jatkuvasti. Jos neste loppuu kesken ajon, on syytä pysähtyä hankkimaan sitä lisää seuraavassa mahdollisessa paikassa. Näkyvyys voi huonontua todella nopeasti, jos tuulilasia ei pysty tasaisin väliajoin pesemään”, huomauttaa Niemi.

Jos häikäisee, alenna nopeutta

Häikäistymistä kannattaa tuulilasin kunnosta ja puhtaudesta huolehtimisen lisäksi torjua käyttämällä tarpeen mukaan sekä aurinkolaseja että auton omaa aurinkolippaa – kuitenkin niin, ettei se häiritse havainnointia.

”Etenkin paljon ajavan kannattaa miettiä tarkkaan, millaisilla linsseillä aurinkolasinsa hankkii. Polarisoiduilla linsseillä esimerkiksi tien heijastukset vähenevät huomattavasti. Hyvätkään aurinkolasit eivät toki auta, jos tuulilasi on likainen tai huonossa kunnossa”, Niemi sanoo ja jatkaa:

”Jos häikäistyminen kaikesta huolimatta pääsee yllättämään, on tärkeää alentaa nopeutta tilanteen edellyttämälle tasolle. Näin kuskille jää enemmän aikaa tehdä havaintoja sekä pelivaraa yllättäviä tilanteita varten. Nopeuden alentaminen neljänneksellä lyhentää jarrutusmatkan lähes puoleen.”

Korjauta kiveniskemät heti

Toukokuussa 2018 voimaan tullut katsastuslain muutos tiukensi tuulilasin kuntovaatimuksia. Korjauskehotuksen sijaan voi olla luvassa hylkäys, jos esimerkiksi kiveniskemästä syntynyt halkeama on näkökentässä eli jo tuulilasin pyyhkimien alueella.

”Auto voidaan määrätä myös ajokieltoon, jos tuulilasin vaurion todetaan vaarantavan liikenneturvallisuutta. Pienet kiveniskemät kannattaakin korjauttaa heti, etteivät ne ehdi kasvaa isommaksi ongelmaksi. Näkyvyydestä on pidettävä huolta”, Niemi alleviivaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *