Pakkaa auto oikein mökkireissulle

Auton tavaratilaa pakatessa painavimmat tavarat on syytä laittaa alimmaiseksi. Kuva: Aleksi Makkonen / Liikenneturva

Mökille voi olla tarvetta viedä kesää varten kaikenlaista tavaraa grillitarpeista työkaluihin. Liikenneturva ohjeistaa aloittamaan juhannuksen sujuvasti käyttämällä hetken auton pakkaamisen suunnitteluun. Painavimmat tavarat on syytä laittaa tavaratilassa alimmaisiksi ja irtaimen pysyminen paikallaan varmistaa kunnon kiinnityksin.

Juhannus tarkoittaa monille mökkireissuun valmistautumista ja raskaiden ostoskassien sekä muun lomarekvisiitan pakkaamista automatkaa varten. Kuormaaminen kannattaa suunnitella ja toteuttaa huolellisesti pyhittäen matkustamon ihmisten käyttöön.

”Onnettomuuden sattuessa matkustamossa irrallaan oleva tavara voi sinkoilla pitkin autoa ja aiheuttaa vakaviakin haavereita. Eikä välttämättä tarvita edes kolaria, vaan huolimattomasti pakatut tavarat voivat lähteä lentoon töyssyissä tai äkkijarrutuksissakin”, muistuttaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara.  

Tavarat ja henkilöt on sijoitettava ajoneuvoon siten, että ne eivät estä kuljettajaa näkemästä tai haittaa ajoneuvon käsittelyä. Kuormasta on tehtävä matala yhtenäinen kokonaisuus ja sen painopisteen tulee olla mahdollisimman alhaalla.

”Hyvänä sääntönä on, että raskaimmat tavarat laitetaan tavaratilassa alimmaiseksi ja kiinni takapenkin selkänojaan. Irtain tavara on hyvä sitoa kiinni kuormaliinoilla tai kuormaverkolla”, luettelee Elovaara.

Ei moottorisahaa suksiboksiin

Jos tila loppuu kesken, niin käyttöön voi ottaa esimerkiksi suksiboksin. Ennen tavaroiden lastausta kannattaa kuitenkin tarkistaa boksin valmistajan ilmoittama suurin sallittu kuorma.

”Kattoboksia voi hyödyntää lisätavaratilana, mutta painavia tavaroita sinne ei voi laittaa. Jos mökille ottaa mukaan kaasupullon tai työkaluja, niin pitää pohtia etukäteen, kuinka ne kuormataan. Hetken asiaa mietittyään kaikki varmasti ymmärtävät, että moottorisahaa ei voi laittaa suksiboksiin”, toteaa Elovaara.

Kannattaa myös pitää mielessä, että katolla saa kuljettaa tavaraa vain lain sallimissa määrin. Tämänkin vuoksi pakkaaminen on hyvä suunnitella etukäteen ja miettiä minkä lastaa minnekin.

”Pitkät automatkat taittuvat helposti, kun niihin valmistautuu hyvin ja lähtee matkaan virkeänä. Suoraan töistä rattiin säntääminen ei ole järkevää. Kannattaa vetää hetki henkeä ja pysähtyä miettimään matkaa, varsinkin jos esimerkiksi vedät mukana peräkärryä tai autossa on lemmikkieläimiä”, ohjeistaa Elovaara.

Viisi vinkkiä auton lastaukseen:

  • Pakkaa tavarat tavaratilaan. Jätä matkustamo matkustajille.
  • Lastaa painavimmat ensin ja tue ne hyvin.
  • Sido irtain kiinni kuormaliinoilla tai kuormaverkolla.
  • Muista kunnon valjaat myös lemmikkieläimelle.
  • Jos kuorman määrä yllättää, turvaudu peräkärryyn tai lastaa suksiboksiin, mutta muista oikea kuormaus silloinkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *